Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Zupa grochowa

print Drukuj
Zupa grochowa

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Przepis na gorochówkę , bo nie ma jak rozgrzewająca i sycąca zupa. Klasyczna wersja lubianej zupy. Grochówka sprawdzony przepis polecam bardzo :)
 

składniki
  • 300-400 g grochu
  • włoszczyzna (por, seler, marchewka)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na grochówkę, pyszną i klasyczną:

  1. Groch przebrać, opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
  2. Na drugi dzień wodę odlać. Groch gotować w czystej wodzie, gdy robi się miękki, wodę można posolić.
  3. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Cebulę z boczkiem podsmażyć na patelni i wrzucić do zupy.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków.
  6. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Pyszna grochówka gotowa.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!