Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pyszna grochówka

print Drukuj
Pyszna grochówka

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
5.0

5 ocen

Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!

składniki
  • łuskany groch - 25 dag
  • wędzony boczek - 30 dag
  • marchewka - 3
  • pietruszka - 2 małe
  • seler - 1 kawałek
  • por - 1 liść
  • suszony lubczyk -  garść
  • kostka rosołowa mięsna - 1
  • cebula - 1
  • czosnek - 2 ząbki
  • ziemniak - 6-7
  • cząber - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 pełna łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
sposób przygotowania

A oto mój przepis na pyszną grochówkę:

  1. Groch przebierz, wypłucz i namocz na noc.
  2. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obierz i pokrój na kawałki.
  3. Zalej wrzątkiem, włóż namoczony groch i zagotuj.
  4. Rozetrzyj w dłoniach suszony lubczyk i wsyp go do zupy.
  5. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, wrzuć posiekany drobno czosnek i cebulę i również podsmaż.
  6. Wrzuć wszystko do zupy, dodaj kostkę mięsną i dopraw solą i pieprzem.
  7. Gotuj  wszystko ok. pół godziny.
  8. Pokrojone ziemniaki dodaj do zupy po 30 minutach, wsyp również cząber i majeranek.
  9. Gotuj wszystko aż ziemniaki będą miękkie.

Czas gotowania grochówki zależy czasami od grochu. Po ok. 30-40 minutach, groch powinien jest na tyle rozgotowany, że grochówka nie wymaga dodatkowego zagęszczania. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!