Pyszna grochówka

Pyszna grochówka

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!

Składniki:

  • łuskany groch - 25 dag
  • wędzony boczek - 30 dag
  • marchewka - 3
  • pietruszka - 2 małe
  • seler - 1 kawałek
  • por - 1 liść
  • suszony lubczyk -  garść
  • kostka rosołowa mięsna - 1
  • cebula - 1
  • czosnek - 2 ząbki
  • ziemniak - 6-7
  • cząber - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 pełna łyżka
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

A oto mój przepis na pyszną grochówkę:

  1. Groch przebierz, wypłucz i namocz na noc.
  2. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obierz i pokrój na kawałki.
  3. Zalej wrzątkiem, włóż namoczony groch i zagotuj.
  4. Rozetrzyj w dłoniach suszony lubczyk i wsyp go do zupy.
  5. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, wrzuć posiekany drobno czosnek i cebulę i również podsmaż.
  6. Wrzuć wszystko do zupy, dodaj kostkę mięsną i dopraw solą i pieprzem.
  7. Gotuj  wszystko ok. pół godziny.
  8. Pokrojone ziemniaki dodaj do zupy po 30 minutach, wsyp również cząber i majeranek.
  9. Gotuj wszystko aż ziemniaki będą miękkie.

Czas gotowania grochówki zależy czasami od grochu. Po ok. 30-40 minutach, groch powinien jest na tyle rozgotowany, że grochówka nie wymaga dodatkowego zagęszczania. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy