Grochówka z boczkiem

Grochówka z boczkiem

Ocena:

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak zimowa zupa, to tylko grochówka! A jak grochówka, to tylko z boczkiem! Proponuję Wam dzisiaj danie, które kojarzone jest z rozgrzewaniem i wyjątkowym aromatem. Grochówka z boczkiem to pyszne tradycyjne danie polskie!

Składniki:

  • groch w połówkach - 400 g
  • boczek - 300 g
  • kiełbasa - ok. 250-300g
  • rosół - 4 litry
  • ziemniaki - 5
  • włoszczyzna - 250 g
  • majeranek - 10 g
  • suszony czosnek - 1 łyżka
  • suszona cebula - 1 łyżka
  • liść laurowy - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • sól pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

A oto krótki przepis na grochówkę z boczkiem:

  1. Groch dokładnie wypłucz, aż do uzyskania czystej wody. Zalej wodą tak, aby go zakryła na 4 cm i odstaw na 3-4 godziny.
  2. Po tym czasie przelej go wraz z wodą do rosołu i gotuj do miękkości.
  3. Gdy groch zmięknie, dodaj mrożoną włoszczyznę,pokrojone w kostkę ziemniaki i wytopiony razem z kiełbasą boczek, tłuszcz wyrzuć.
  4. Gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, wsyp majeranek i przyprawy, dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę możemy jeszcze posypać majerankiem. Specyficzny aromat majeranku doskonale się harmonizuje z grochówką z boczkiem. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy