Grochówka na wędzonych kościach schabowych

Grochówka na wędzonych kościach schabowych

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Lubię gotować dla mojej rodziny. Oto przepis na grochówkę na wędzonce. Grochówka to pożywna zupa na zimowe dni, a smak tej zupy przesiąknięty jest wędzonką.  Smacznego.

Składniki:

  • 2 kości schabowe - wędzone 
  • 25dag. grochu łuskanego 
  • 2 kiełbasy śląskie 
  • 2 marchewki 
  • kawałek selera
  • 1/2 pietruszki - korzeń
  • kilka ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka bulionowa - mięsna 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek angielskiego ziela 
  • sól , pieprz , jarzynka , majeranek

Sposób przygotowania:

Grochówka przepis w kilku krokach:

  1. Najpierw do garnka wkładamy pietruszkę, seler, ząbek czosnku, liście laurowe, angielskie ziele i groch.
  2. Następnie nalewamy wodę, solimy i gotujemy 20 minut.
  3. Potem dodajemy kości schabowe i kostkę bulionową i gotujemy do całkowitego rozgotowania grochu.
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę (cebule wyjmujemy po 15 minutach).
  5. Na koniec wrzucamy kiełbasę pokrojoną w grube kawałki.
  6. Grochówkę doprawiamy pieprzem, jarzynką i wsypujemy majeranek (1-2 łyżki) i gotujemy do miękkości ziemniaków i marchewki.

Grochówka najlepiej smakuje podawana z chlebem.

Był to prosty przepis na grochówkę.

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy