Ulubione gołąbki


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
6 Ocen

Ilość porcji: 4
Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest zbyt mała na gołąbki, ale już późniejsza nadaje się świetnie i gołąbki są wówczas najsmaczniejsze.
Składniki:
- 2 główki młodej i dużej kapusty
- 1 jajko
- 2 szklanki ryżu
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 2 kostki rosołowe
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- odrobina bazylii do sosu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania:
Jak robimy gołąbki:
- Aby wykonać gołąbki kilka czynności musimy wykonać prawie w tym samym czasie. Najpierw w lekko posolonej wodzie obgotowujemy do obie kapusty i systematycznie zdejmujemy wierzchnie liście. Odstawiamy liście do wystudzenia.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. W tym celu mieszamy mięso mielone z uparowanym wcześniej ryżem (2 szklanki ryżu zagotowujemy w 4 szklankach osolonej wody), jajkiem, solą i pieprzem.
- Następnie na każdy liść nakładamy 2 łyżki stołowe farszu i zawijamy koperty.
- Gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem (2 kostki rosołowe zagotowane z 4 litrami wody) i gotujemy 30-40 minut.
- Do garnka dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i odrobinę bazylii.
- Na koniec dodajemy koncentrat i sos zaprawiamy mąką.
- Po 15 minutach od zaprawienia sosu gołąbki są gotowe.
Smacznego życzę!
Autor: Magda
Polecamy również

Dolmadakia czyli gołąbki z liści winogron
Greckie gołąbki czyli gołąbki dolmadakia. Kolejna pamiątka z wakacyjnych wojaży. Gołąbki dolmadakia są naprawdę pyszne,...
Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.
Gołąbki to ulubione danie mojej rodziny, a w tej wersji najbardziej nam smakują. Syte i pyszne. Polecam.
Ulubione gołąbki
Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...
Gołąbki z młodej kapusty
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze go...
Gołąbki z młodej kapusty i ryżu
Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszł...Zobacz więcej przepisów na:
Gołąbki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.