Polecamy dzisiaj:

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

print Drukuj
Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Gołąbki to ulubione danie mojej rodziny, a w tej wersji najbardziej nam smakują. Syte i pyszne. Polecam.

składniki

30 dag ryżu

1 średnia główka młodej kapusty

35 dag dobrej jakościowo kiełbasy

2 cebule

pół szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

olej do smażenia

1 łyżka octu 10 %

 

Składniki na sos:

1 szklanka bulionu warzywnego

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

sól i pieprz do smaku

1 szklanka śmietany 12 %

2 łyżki przecieru pomidorowego

koperek ( według uznania )

1 płaska łyżka mąki pszennej

sposób przygotowania

1. Przygotować kapustę: Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z octem i włożyć kapustę. Następnie gotować, aż liście zmiękną, stopniowo zdejmować je z główki. Liście wystudzić i nożem ściąć zgrubienia.

2. Przygotować farsz: Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie dokładnie osączyć z wody i przełożyć do miski. Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę również obrać i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Najpierw cebulę usmażyć na oleju do miękkości i zrumieninia, dodać kiełbasę i chwilę przesmażyć. Przełożyć do ryżu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać i przykryć szczelnie pokrywką. Odstawić na chwilę, żeby ryż się zaparzył.

3. Następnie na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki.

4. Tak przygotowane gołąbki układać w garnku, na spód dać masło, wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić do miękkości kapusty.

5. Przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie przesmażyć ja na maśle, ale nie zrumienić, wlać gorący bulion i dusić do miękkości. Makę wymieszeać z niewielką ilością zimnej wody, dodać śmietanę i dokładnie połączyć. Do cebuli dać przecier pomidorowy, wlać śmietanę i zagotować przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

6. Na talerze nakładać gorące gołąbki, sos pomidorowy i posypywać posiekanym koperkiem. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!