Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gołąbki to ulubione danie mojej rodziny, a w tej wersji najbardziej nam smakują. Syte i pyszne. Polecam.

Składniki:

30 dag ryżu

1 średnia główka młodej kapusty

35 dag dobrej jakościowo kiełbasy

2 cebule

pół szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

olej do smażenia

1 łyżka octu 10 %

 

Składniki na sos:

1 szklanka bulionu warzywnego

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

sól i pieprz do smaku

1 szklanka śmietany 12 %

2 łyżki przecieru pomidorowego

koperek ( według uznania )

1 płaska łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Przygotować kapustę: Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z octem i włożyć kapustę. Następnie gotować, aż liście zmiękną, stopniowo zdejmować je z główki. Liście wystudzić i nożem ściąć zgrubienia.

2. Przygotować farsz: Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie dokładnie osączyć z wody i przełożyć do miski. Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę również obrać i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Najpierw cebulę usmażyć na oleju do miękkości i zrumieninia, dodać kiełbasę i chwilę przesmażyć. Przełożyć do ryżu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać i przykryć szczelnie pokrywką. Odstawić na chwilę, żeby ryż się zaparzył.

3. Następnie na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki.

4. Tak przygotowane gołąbki układać w garnku, na spód dać masło, wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić do miękkości kapusty.

5. Przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie przesmażyć ja na maśle, ale nie zrumienić, wlać gorący bulion i dusić do miękkości. Makę wymieszeać z niewielką ilością zimnej wody, dodać śmietanę i dokładnie połączyć. Do cebuli dać przecier pomidorowy, wlać śmietanę i zagotować przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

6. Na talerze nakładać gorące gołąbki, sos pomidorowy i posypywać posiekanym koperkiem. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

golabki-z-pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki kojarzą nam się wyłącznie z połączeniem kapusty z farszem mięsno - ryżowym. Od niedawna przygotowuję jednak r&oa...
golabki-z-miesem

Gołąbki z mięsem

Co jak co, ale gołąbki raz na jakiś czas należy przygotować. Wiem, że nie jest to danie szybkie do zrobienia, ale też go...
golabki-babci-hani

Gołąbki babci Hani

Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęb...
ulubione-golabki

Ulubione gołąbki

Gołąbki lubię najbardziej, gdy są w młodej kapuście. Wprawdzie pierwsza kapusta, która pojawi się sklepach jest z...
golabki-z-dorsza

Gołąbki z dorsza

Przepis na gołąbki. Oto pyszne gołąbki z dorsza i kaszą jęczmienną w liściach z białej kapusty. Pyszny obiad, pyszne goł...

Zobacz więcej przepisów na:

Gołąbki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy