Polecamy dzisiaj:

Przepis na białe szparagi

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

print Drukuj
Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Gołąbki to ulubione danie mojej rodziny, a w tej wersji najbardziej nam smakują. Syte i pyszne. Polecam.

składniki

30 dag ryżu

1 średnia główka młodej kapusty

35 dag dobrej jakościowo kiełbasy

2 cebule

pół szklanki bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

olej do smażenia

1 łyżka octu 10 %

 

Składniki na sos:

1 szklanka bulionu warzywnego

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

sól i pieprz do smaku

1 szklanka śmietany 12 %

2 łyżki przecieru pomidorowego

koperek ( według uznania )

1 płaska łyżka mąki pszennej

sposób przygotowania

1. Przygotować kapustę: Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z octem i włożyć kapustę. Następnie gotować, aż liście zmiękną, stopniowo zdejmować je z główki. Liście wystudzić i nożem ściąć zgrubienia.

2. Przygotować farsz: Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie dokładnie osączyć z wody i przełożyć do miski. Cebule obrać i drobno pokroić, kiełbasę również obrać i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Najpierw cebulę usmażyć na oleju do miękkości i zrumieninia, dodać kiełbasę i chwilę przesmażyć. Przełożyć do ryżu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać i przykryć szczelnie pokrywką. Odstawić na chwilę, żeby ryż się zaparzył.

3. Następnie na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki.

4. Tak przygotowane gołąbki układać w garnku, na spód dać masło, wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić do miękkości kapusty.

5. Przygotować sos: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie przesmażyć ja na maśle, ale nie zrumienić, wlać gorący bulion i dusić do miękkości. Makę wymieszeać z niewielką ilością zimnej wody, dodać śmietanę i dokładnie połączyć. Do cebuli dać przecier pomidorowy, wlać śmietanę i zagotować przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

6. Na talerze nakładać gorące gołąbki, sos pomidorowy i posypywać posiekanym koperkiem. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!