Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

print Drukuj
Gołąbki z młodej kapusty i ryżu

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Jest to lekkie, bezmięsne i dietetyczne danie. Gołąbki z młodej kapusty są pyszne. Podałam je z sosem koperkowym i wyszło bardzo smaczne danie. Polecam ten przepis.

składniki
  • 3 woreczki ryżu ( po 10 dag każdy )
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
sposób przygotowania

Przepis na gołąbki z młodej kapusty i ryżu:

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i płuczemy.
  2. Do dużego garnka nalewamy gorącej wody, dodajemy łyżkę octu ( Jeżeli do wody w której sparzamy kapustę dodamy łyżkę octu, kapusta będzie nam się ładnie zawijać i nie będzie pękać. Ocet nie wpłynie na smak kapusty). Wkładamy kapustę i gotujemy kilka minut zdejmując kolejne liście. Następnie z miękkich liści ścinamy nożem zgrubienia.
  3. Farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie osączamy, następnie wyjmujemy z woreczków. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i rumienimy na oleju, następnie dodajemy do ryżu wraz z olejem na którym się smażyła. Dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
  4. Na liście nakładamy porcje ryżu i zwijamy gołąbki.
  5. Gołąbki układamy w garnku, podlewamy gorącą wodą , tak około pół szklanki, dodajemy masło i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż gołąbki będą miękkie. Pod koniec duszenia gołąbki oprószamy solą i pieprzem.

Gołąbki z młodej kapusty podajemy od razu gorące z dowolnym sosem. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!