Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Gołąbki babci Hani

print Drukuj
Gołąbki babci Hani

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

23 ocen

Jedną ze spuścizn w naszym regionie są gołąbki. Moja babcia robiła gołąbki dość często, a że były pyszne zapadły mi głęboko w pamięci. Przepis na gołąbki mojej babci Hani jest prosty, ale gołąbki wychodzą super smaczne:)

składniki
  • 1 główka białej kapusty (specjalnie na gołąbki)
  • 1 szklanka ryżu
  • 40 dag mielonej wieprzowiny (od szynki)
  • 1 jajko
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku
  • 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
sposób przygotowania

Gołąbki Babcia robiła tak:

  1. W 2 szklankach osolonej wody gotujemy ryż, jak lekko zmięknie zamykamy szczelnie i zostawiamy aby się uparował.
  2. Obgotowujemy w tym czasie główkę kapusty i zdejmujemy z niej pojedynczo liście.
  3. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy jajko, uparowany ryż, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Takim farszem napełniamy liście i zawijamy.
  4. Gotowe gołąbki (no prawie gotowe) wkładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy przyprawy również sól i pieprz.
  5. Po godzinie gotowania dodajemy przecier pomidorowy i mąkę. Gotujemy jeszcze chwilkę i gołąbki babci Hani podajemy na stół.

Smacznego

Ocena:
3.5
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!