Gofry

Gofry

Ocena: ★

34 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gofry pieczone w gofrownicy, podawane z ulubionymi dodatkami stanowią świetny deser. Gofry możemy podawać same, z cukrem pudrem, polane czekoladą, z bitą śmietaną, z owocami. Jak tylko nam się podoba.

Składniki:

  • 150 g mąki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 90 g masła,
  • 5 jajek,
  • 300 ml mleka,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • trochę smalcu,
  • dowolne dodatki (cukier puder do posypania, owoce, dżem, bita śmietana itp.)

Sposób przygotowania:

Przepis na gofry jak znad morza :):

  1. Jajka umyć, oddzielić żółtka i utrzeć je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodać przesianą mąkę, stopione masło, mleko, sól, wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  3. Rozgrzać maszynkę do pieczenia gofrów, formę posmarować cienko stopionym smalcem i nalewać ciasto.
  4. Piec na złoty kolor.

Gofry można podawać posypane cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z dżemem, bitą śmietaną albo polane roztopioną czekoladą. Ach, jak takie gofry smakują :)

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy