Przepis na gofry pieczone w piekarniku w silikonowej foremce.
- 120 ml oleju
- 260 g mąki pszennej
- ok. 100 ml wody
- 70 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na gofry umieścić w misce. Wymieszać dokładnie za pomocą miksera lub ubijaczki. Ciasto powinno być dość gęste, gęstsze niż na naleśniki. Ciasto przełożyć do foremki (ciasta wystarcza na dwie formy). Gofry piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-20 minut. Powinny lekko się zrumienić. Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, dżemem lub syropem.
Gofry pieczone w gofrownicy, podawane z ulubionymi dodatkami stanowią świetny deser. Gofry możemy podawać same, z cukrem pudrem, polane czekoladą, z bitą śmietaną, z owocami. Jak tylko nam się podoba.
Przepis na domowe gofry - kto z nas nie pamięta gofrów, posypane cukrem pudrem, lub na bogato z bitą śmietaną i owocami. Można powiedzieć, że gofry to smak wakacji, więc oto przepis jak zrobić domowe gofry :)
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.