Gofry belgijskie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
40 Ocen
Ilość porcji: 6
Te gofry belgijskie są super chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz - przepyszne! Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę. Smacznego!
Składniki:
2 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki soli
1 / 4 szklanki cukru
2 jajka , oddzielonych
1 / 2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Dodatki:
Owoce,bita śmietana, sosy.
Sposób przygotowania:
- Przesiać suche składniki do dużej miski.
- Rozdziel jajka.
- W małej misce ubij pianę z białek, aż sztywne.
- Wymieszaj (delikatnie) żółtka jaj, mleko i olej.
- Dodaj suche składniki i dobrze wymieszać.
- Wmieszaj delikatnie łyżką ubite białka i gotowe
- Teraz wlej do gofrownicy i delektuj się smakiem belgijskich gofrów.
Autor: dubliner
Polecamy również
Czekoladowe gofry
Pyszne gofry, idealne na podwieczorek. Spodobają się osobom, które uwielbiają smak czekolady.Chrupiące gofry.
Jest to bardzo prosty przepis na gofry, które wychodzą niezwykle chrupiące. Można je podać z dowolnymi dodatkami...Gofry biszkoptowe
Przepis na domowe gofry - wychodzą z niego puszyste, mięciutkie gofry, dzieci takie gofry uwielbiają, szczególnie...Gofry śmietankowe
Przepis na gofry - pyszne, śmietankowe gofry, które najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubi...Gofry
Przepis na domowe gofry - kto z nas nie pamięta gofrów, posypane cukrem pudrem, lub na bogato z bitą śmietaną i o...Zobacz więcej przepisów na: