Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Ocena:

40 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Te gofry belgijskie są super chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz - przepyszne! Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę. Smacznego!

Składniki:

2 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki soli
1 / 4 szklanki cukru
2 jajka , oddzielonych
1 / 2 szklanki oleju
2 szklanki mleka

Dodatki:

Owoce,bita śmietana, sosy.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać suche składniki do dużej miski.
  2. Rozdziel jajka.
  3. W małej misce ubij pianę z białek, aż sztywne.
  4. Wymieszaj (delikatnie) żółtka jaj, mleko i olej.
  5. Dodaj suche składniki i dobrze wymieszać.
  6. Wmieszaj delikatnie łyżką ubite białka i gotowe
  7. Teraz wlej do gofrownicy i delektuj się smakiem belgijskich gofrów.

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy