Czekoladowe gofry

Czekoladowe gofry

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne gofry, idealne na podwieczorek. Spodobają się osobom, które uwielbiają smak czekolady.

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki tortowej

- 4 jajka

- 1 cukier waniliowy

- 200 ml cukru

- 2 płaskie łyżeczki do pieczenia

- 1 szklanka mleka

- 2 łyżki kakao

-7 łyżek oleju

Dodatkowo:

- bita śmietana typu śnieżka

- 150 ml mleka

- 1 łyżka kakao

- posypka: cukrowe piegi

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2. Następnie stopniowo dodać  olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko.

3. Dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być gęste.

4. Z kolei piec gofry w rozgrzanej gofrownicy.

5. Gofry ostudzić.

6. Przygotować bitą śmietanę. Śnieżkę ubić z mlekiem i kakao na puszystość.

7. Udekorować gofry śmietaną i piegami.

8. Smacznego!

Autor: Elisa

Polecamy nasze przepisy