Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Gęś pieczona w całości według mojej babci

print Drukuj
Gęś pieczona w całości według mojej babci

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.3

190 ocen

Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego.

składniki
  • gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona  - 1 szt. (ok. 4 - 4,5 kg)
  • jabłko - 1 duże kroimy na ćwiartki
  • sól morska - 1 łyżka
  • świeżo zmielony pieprz - 1/2 łyżki
  • kminek - 3 łyżeczki
  • suszony tymianek - 3 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • sok jabłkowy - 1 szklanka
sposób przygotowania

A oto przepis na gęś pieczoną w całości według mojej babci:

  1. Żeby uzyskać pyszną pieczoną gęś to musimy zacząć od przgotowania mięsa. Gdy gęś kupiliśmy zamrożoną to rozmrażamy ją, najlepiej w lodówce dzień wcześniej. Jeśli w gęsi są podroby to można je później wykorzystać, więc odkładamy na później.
  2. Najpierw gęś nacieramy pieprzem, solą, tymiankiem oraz kminkiem a do środka wkładamy pokrojone jabłka. Gęś układamy w naczyniu, w którym będziemy ją piekli i posypujemy czosnkiem.
  3. Gęś będziemy piekli około 8 godzin pod przykryciek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°. Na dno naczynia wlewamy cydr oraz sok jabłkowy, dzieki którym nasza pieczona gęś będzie pełna jabłkowego aromatu.
  4. Po upływie 8 godzin nadszedł czas na zrumienienie gęsi, żeby jej skórka była przypieczona i chrupiąca. W tym celu z gęsiarki zdejmujemy pokrywkę i po kilka minut z każdej strony pieczemy na właczonym grillu w piekarniku lub jesli nie mamy grilla to rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Warto pamiętać o wyjęciu gęsi z piekarnika, gdy rozgrzewamy go do wysokiej temperatury, zeby gęś nie wyschła.
  5. Gęś pieczona gotowa. Teraz wyjmujemy ją i dzielimy na porcje odcinając skrzydła, udka i wycinając piersi. Gęsina pysznie smakuje podawana np z żurawiną.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!