Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Gęś pieczona w całości według mojej babci

print Drukuj
Gęś pieczona w całości według mojej babci

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.3

230 ocen

Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego.

składniki
  • gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona  - 1 szt. (ok. 4 - 4,5 kg)
  • jabłko - 1 duże kroimy na ćwiartki
  • sól morska - 1 łyżka
  • świeżo zmielony pieprz - 1/2 łyżki
  • kminek - 3 łyżeczki
  • suszony tymianek - 3 łyżeczki
  • czosnek - 4 ząbki
  • sok jabłkowy - 1 szklanka
sposób przygotowania

A oto przepis na gęś pieczoną w całości według mojej babci:

  1. Żeby uzyskać pyszną pieczoną gęś to musimy zacząć od przgotowania mięsa. Gdy gęś kupiliśmy zamrożoną to rozmrażamy ją, najlepiej w lodówce dzień wcześniej. Jeśli w gęsi są podroby to można je później wykorzystać, więc odkładamy na później.
  2. Najpierw gęś nacieramy pieprzem, solą, tymiankiem oraz kminkiem a do środka wkładamy pokrojone jabłka. Gęś układamy w naczyniu, w którym będziemy ją piekli i posypujemy czosnkiem.
  3. Gęś będziemy piekli około 8 godzin pod przykryciek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°. Na dno naczynia wlewamy cydr oraz sok jabłkowy, dzieki którym nasza pieczona gęś będzie pełna jabłkowego aromatu.
  4. Po upływie 8 godzin nadszedł czas na zrumienienie gęsi, żeby jej skórka była przypieczona i chrupiąca. W tym celu z gęsiarki zdejmujemy pokrywkę i po kilka minut z każdej strony pieczemy na właczonym grillu w piekarniku lub jesli nie mamy grilla to rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Warto pamiętać o wyjęciu gęsi z piekarnika, gdy rozgrzewamy go do wysokiej temperatury, zeby gęś nie wyschła.
  5. Gęś pieczona gotowa. Teraz wyjmujemy ją i dzielimy na porcje odcinając skrzydła, udka i wycinając piersi. Gęsina pysznie smakuje podawana np z żurawiną.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!