Chłodnik gazpacho pochodzi z kuchni hiszpańskiej. Jego podstawowym składnikiem są pomidory. Dobrze przyprawiony i schłodzony będzie smacznym i zdrowym posiłkiem.
1 niewielka cebula
1 czerwona papryka
pół kilo pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
bazylia suszona do smaku
zioła prowansalskie
dodatki:
4 kromki chleba
2 ogórki zielone
1. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, czosnek i cebulę obrać, pomidory pokroić na cząstki. Następnie warzywa zmiksować blenderem. Dodać oliwę, sól, pieprz i zioła do smaku, dokładnie wymieszać. Chłodnik schłodzić w lodówce.
2. Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na suchej gorącej patelni, następnie wystudzić.
3. Na talerze nakładać porcje chłodnika, ogórków i grzanek. Podawać i smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu