2 nóżki cielęce
1 gicz cielęca
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 litry wody
1 łyżka soli
¾ łyżeczki pieprzu
4 jaja na twardo
4 marchew
1 puszka groszek konserwowy
1.Oczyszczone nóżki porąbać, gicz podzielić na 2-3 części, włożyć do głębokiego garnka.
2.Dodać 2 ząbki czosnku, cebulę, wlać wodę, osolić, przyprawić pieprzem, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem około 3 i ½ godz. Na małym ogniu.
3. Wywar przecedzić przez sito, odstawić . Mięso pokroić na małe kawałeczki, włożyć do 3-4 miseczek.
4. Pozostały czosnek rozetrzeć i wymieszać z wywarem, wlać do miseczek z mięsem, pozostawić w chłodnym miejscu na godz. Marchew umyć i obrać ze skórką a potem gotować przez 20 minut( na miękko). Pokroić na plasterki i ułożyć. Kilka groszek do miseczki.
5. Jaja pokrajać na plasterki, ułożyć na wierzchu w każdej miseczce, posypać pieprzem, wstawić do lodówki na kilka godzin.
6. Podawać dowolne. Może być ze świeżym żytnim pieczywem .
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu