Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Galareta "zimne nóżki"

print Drukuj
Galareta "zimne nóżki"

Łucja Staszyńska

liczba porcji Liczba porcji 18
Ocena:
5.0

2 oceny

Taką galaretę przyrządzała moja babcia, mama, a teraz ja dla swojej rodziny. Galareta doskonale smakuje z octem lub chrzanem. Przepis na galaretę wykorzystuję na święta i nie tylko.

składniki
  • 1kg mięsa (karkówki, łopatki lub biodrówki)
  • 1 golonka 
  • 1 nóżka wieprzowa 
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera 
  • 4 liście laurowe
  • angielskie ziele (kilka ziarenek 
  • sól, pieprz2
  • 2 żelatyny (każda na 2,5L wody)
sposób przygotowania

Galareta przepis w kilku krokach:

  1. Najpierw gotujemy mięso, golonkę i nóżkę razem z warzywami w posolonej wodzie. W razie potrzeby dolewamy przegotowaną wodę.
  2. Teraz miękkie  mięso i warzywa wyjmujemy z garnka i po oczyszczeniu mięsa z kości kroimy drobno z warzywami.
  3. Następnie wywar przecedzamy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka, wrzucamy pokrojone mięso i warzywa.
  4. Podgrzewamy na wolnym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Po chwili wolno wsypujemy żelatynę ciągle mieszając (nie dopuszczamy do wrzenia).  
  6. Przelewamy do półmiska lub salaterek i odstawiamy do stężenia.

Nasza galareta gotowa, przepis prosty, a ileż potem przyjemności z jedzenia.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!