Jest to smaczna przekąska z dużą ilością ziół i cebuli, podczas pieczenia zapach unosi się po całym domu. Polecam przepis.
Ciasto:
ciepła woda (około 1 szklanka )
2 dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
pół kilo cebuli
olej do smażenia
papryka w proszku ostra lub słodka
suszony rozmaryn
zioła prowansalskie
suszona bazylia
suszone oregano
olej do smażenia
masło do formy
mąka do podsypania
sól i pieprz do smaku
1. Najpierw drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodajemy sól, oliwę, drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałej ciepłej wody. Następnie ciaato przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosło.
3. W tym czasie: Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, następnie smażymy na oleju do miękkości ( ważne: nie rumienimy zbyt mocno). Cebulę studzimy.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 23 cm posmarowaną masłem. Nakładamy cebulę i oprószamy solą, pieprzem i ziołami według uznania.
5. Następnie pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
6. Smacznego.
Focaccia z oliwkami i rozmarynem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu