Takie mięsko jest bardzo smaczne. Delikatne i bardzo kruche, ukryte w cieście i bardzo chrupiącej panierce. Polecam na niedzielny obiad np. z ulubioną surówką.
Składniki:
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 duży pojedynczy filet z kurczaka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
6-7 łyżek mąki pszennej
1 jajko
pół szklanki mleka
sól do smaku
1. Składniki ciasta należy zmiksować na gęste i gładkie ciasto, dodając sól do smaku.
2. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć.
3. Filet oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w plastry. Każdy plaster mięsa lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć do smaku solą i pieprzem.
4. Następnie każdy plaster mięsa zanurzać w przygotowanym cieście a następnie mięso obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
5. Tak przygotowane mięso odstawić w chłodne miejsce na kilka minut, żeby panierka stężała.
6. Filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, do miękkości mięsa i zrumienienia panierki.
7. Mięso jest gotowe do podania. Smacznego.
Filet otulony ciastem farncuskim
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu