Filet z kurczaka w sosie z granata

Filet z kurczaka w sosie z granata

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Na nadchodzący weekend polecam wam filet z kurczaka w sosie z granata i malin. Pasuje doskonale do pieczonych ziemniaków. Delikatny i soczysty filet z dodatkiem owocowego słodko-kwaśnego sosu nie tylko doskonale smakuje, ale świetnie komponuje się na talerzu. Można ten obiad podać jako codzienny posiłek, ale polecam go również na proszony obiad. Smacznego.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 słoik dżemu malinowego
  • 1 owoc granata
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła
  • oregano
  • curry
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • sałata karbowana
  • olej

Sposób przygotowania:

Jak zrobić filet z kurczaka na mój sposób:

  1. Najpierw przygotowujemy ziemniaki. Każdy obrany i wypłukany ziemniak kroimy poprzecznie (dość głęboko). Ziemniaki układamy na pergaminie na blaszce. Każdy ziemniak smarujemy masłem z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posypujemy oregano.
  2. Przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy ziemniaki 10 minut aż sie zarumienią.
  3. Podczas pieczenia ziemniaków szykujemy filety z kurczaka. Umyty filet kroimy na 6 porcji. Każdą część nacinamy w kratkę. Filety solimy, posypujemy pieprzem, curry i papryką oraz dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie przyprawy wcieramy w mięso i dostawiamy na 5 minut.
  4. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju do momentu aż się lekko zarumienią. Żeby były soczyste w środku nie należy przesadzać z długoiścią smażenia.
  5. Teraz zajmiemy się sosem. W tym celu do garnuszka wykładamy cały słoik dżemu malinowego i rozpuszcamy go. Następnie dodajemy ziarenka granatu (pamiętamy, że żeby je najłatwiej wyjąć należy granat przed obraniem opukać drewnianą łyżką). Całość miksujemy blenderem i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
  6. Nakładamy na talerz liść sałaty karbowanej, na sałatę usmażony filet, obok pieczone ziemniaki i dość sporo sosu owocowego. Prawdziwa uczta. Polecam...

Smacznego :)

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy