Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ferrero Rocher

print Drukuj
Ferrero Rocher

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.5

2 oceny

Ekstra ciasto, bardzo miękkie i najważniejsze masy w nim są rewelacyjne! Nowe ciasto co weekend to moja specjalność polecam i to!

składniki

Ciasto:

6 białek

5 żółtek

0,5 szkl cukru

15 dag margaryny

1 gorzka czekolada

15 dag mielonych orzechów

2 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kieliszka alkoholu

Herbata do nasączenia ciasta

Masa I:

10 dag mielonych orzechów

1 mleczna czekolada

¾ szkl mleka

1 łyżka margaryny

1 łyżka mąki

3 żółtka

1 łyżka cukru pudru

5 łyżeczek cukru pudru

20 dag margaryny

 Spirytus do smaku

Masa II:

2 niepełne szkl mleka

2 śnieżki

1 łyżka kakao

10 dag krojonych orzechów

1 łyżka żelatyny

3 łyżeczki cukru pudru

3 łyżki wody

¼ szkl wody

Dodatkowo:

1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Napar z kawy do nasączenia biszkoptów

sposób przygotowania

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białosci. Czekoladę gorzką roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta i wymieszać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i alkohol ,a na samym końcu ubite na sztywną pianę białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty.

Masa I:

Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając. Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną, orzechami i czekoladą. Dodać spirytus do smaku.

Masa II:

Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu, wymieszać.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto

Tagi: Jajka
Autor:
Ocena:
3.5
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!