Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Ferrero Rocher

print Drukuj
Ferrero Rocher

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.5

2 oceny

Ekstra ciasto, bardzo miękkie i najważniejsze masy w nim są rewelacyjne! Nowe ciasto co weekend to moja specjalność polecam i to!

składniki

Ciasto:

6 białek

5 żółtek

0,5 szkl cukru

15 dag margaryny

1 gorzka czekolada

15 dag mielonych orzechów

2 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kieliszka alkoholu

Herbata do nasączenia ciasta

Masa I:

10 dag mielonych orzechów

1 mleczna czekolada

¾ szkl mleka

1 łyżka margaryny

1 łyżka mąki

3 żółtka

1 łyżka cukru pudru

5 łyżeczek cukru pudru

20 dag margaryny

 Spirytus do smaku

Masa II:

2 niepełne szkl mleka

2 śnieżki

1 łyżka kakao

10 dag krojonych orzechów

1 łyżka żelatyny

3 łyżeczki cukru pudru

3 łyżki wody

¼ szkl wody

Dodatkowo:

1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Napar z kawy do nasączenia biszkoptów

sposób przygotowania

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białosci. Czekoladę gorzką roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta i wymieszać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i alkohol ,a na samym końcu ubite na sztywną pianę białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty.

Masa I:

Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając. Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną, orzechami i czekoladą. Dodać spirytus do smaku.

Masa II:

Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu, wymieszać.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto

Tagi: Jajka
Autor:
Ocena:
3.5
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!