Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tradycyjne faworki

print Drukuj
Tradycyjne faworki

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.5

76 ocen

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjne faworki. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa. Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe? Przeczytaj ten przepis!

składniki
  • mąka - 250 g
  • masło - 1 łyżka
  • żółtka - 5
  • spirytus - 50 g
  • sól - szczypta
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder
sposób przygotowania

Jak przygotowuję tradycyjne faworki?

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję masło i dokładnie siekam.
  2. Posiekaną mąkę z masłem układam w okrąg, wlewam do środka żółtka, spirytus i sól.
  3. Ciasto łączę nożem, następnie zagniatam ręką.
  4. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i lekko porowate.
  5. Ciasto starannie rozwałkowuję i kroję w paski o szerokości ok. 3 - 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinam w środku i przekładam przez przecięcie.
  6. Smażę na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor.
  7. Odsączm z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Udane faworki tradycyjne to faworki odpowiednio usmażone. Musisz je wyciągać łyżką durszlakową w odpowiednim momencie i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp faworki cukrem pudrem i chrrrup!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Gwiazdka

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)
Szparagi z sosem holenderskim
Gwiazdka

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Gwiazdka

Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.

makaronowe koszyczki zanurzone w soie zapewne każdy lubi ;-)
Schab z pieczarkami i kapustą
Gwiazdka

Schab z pieczarkami i kapustą

Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowym
Kurczak z warzywami w cukierku
Gwiazdka

Kurczak z warzywami w cukierku

Przepis na pierś z kurczaka. Fajna propozycja dla zachęcenia do jedzenia dzieci ale dorośli również zjedzą z apetytem. Polecam mój przepis na obiad z kurczaka!  
Bananowe racuszki
Gwiazdka

Bananowe racuszki

Przepyszny deser, znika szybko.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!