Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tradycyjne faworki

print Drukuj
Tradycyjne faworki

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.5

72 ocen

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjne faworki. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa. Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe? Przeczytaj ten przepis!

składniki
  • mąka - 250 g
  • masło - 1 łyżka
  • żółtka - 5
  • spirytus - 50 g
  • sól - szczypta
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder
sposób przygotowania

Jak przygotowuję tradycyjne faworki?

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję masło i dokładnie siekam.
  2. Posiekaną mąkę z masłem układam w okrąg, wlewam do środka żółtka, spirytus i sól.
  3. Ciasto łączę nożem, następnie zagniatam ręką.
  4. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i lekko porowate.
  5. Ciasto starannie rozwałkowuję i kroję w paski o szerokości ok. 3 - 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinam w środku i przekładam przez przecięcie.
  6. Smażę na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor.
  7. Odsączm z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Udane faworki tradycyjne to faworki odpowiednio usmażone. Musisz je wyciągać łyżką durszlakową w odpowiednim momencie i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp faworki cukrem pudrem i chrrrup!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Smażony camembert z żurawiną i orzechami
Gwiazdka

Smażony camembert z żurawiną i orzechami

Pyszny smażony camembert z żurawiną i orzechami - idealna przekąska czy szybki lunch, gorące, rozpływające się w ustach, wspaniały smak i aromat. Polecam przepis na smażony ser w ten sposób!
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!