Tradycyjne faworki

Tradycyjne faworki

Ocena: ★

77 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tradycyjne faworki. Tradycyjne faworki lubię i jeść i smażyć. Może dlatego, że wycinanie pasków, formowanie kształtu faworków, a potem ich smażenie to naprawdę niezła zabawa. Moje tradycyjne faworki zawsze się udają, a jedyną ich wadą jest chyba to, że zawsze jest ich za mało:) Chcesz zrobić tradycyjne faworki na spotkanie karnawałowe? Przeczytaj ten przepis!

Składniki:

  • mąka - 250 g
  • masło - 1 łyżka
  • żółtka - 5
  • spirytus - 50 g
  • sól - szczypta
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jak przygotowuję tradycyjne faworki?

  1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję masło i dokładnie siekam.
  2. Posiekaną mąkę z masłem układam w okrąg, wlewam do środka żółtka, spirytus i sól.
  3. Ciasto łączę nożem, następnie zagniatam ręką.
  4. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i lekko porowate.
  5. Ciasto starannie rozwałkowuję i kroję w paski o szerokości ok. 3 - 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinam w środku i przekładam przez przecięcie.
  6. Smażę na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor.
  7. Odsączm z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Udane faworki tradycyjne to faworki odpowiednio usmażone. Musisz je wyciągać łyżką durszlakową w odpowiednim momencie i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp faworki cukrem pudrem i chrrrup!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy