Prosty przepis na faworki

Prosty przepis na faworki

Ocena: ★

102 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 4 szt.
  • spirytus lub ocet - 1 łyżka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • gęsta śmietana - 1 mały kubeczek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

A oto prosty przepis na faworki:

  1. Mąkę wsyp na stolnicę i zrób dołek.
  2. Dodaj sól, cukier, następnie żółtka, spirytus.
  3. Następnie wlej śmietanę mieszając ją widelcem.
  4. Ciasto wyrabiaj ręką, a następnie ubij starannie drewnianym wałkiem.
  5. Ciasto podziel na 3-4 części i po kolei rozwałkuj jak najcieniej.
  6. Pokrój tak jak na faworki.
  7. Smaż faworki na rozgrzanym oleju.

Faworki smaż na złoty kolor, a po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałaś zrobić faworków, ten prosty przepis na faworki na pewno będzie twoim ulubionym! Smacznego!

 

 

 

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy