Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Prosty przepis na faworki

print Drukuj
Prosty przepis na faworki

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.0

102 ocen

Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.

składniki
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 4 szt.
  • spirytus lub ocet - 1 łyżka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • gęsta śmietana - 1 mały kubeczek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

sposób przygotowania

A oto prosty przepis na faworki:

  1. Mąkę wsyp na stolnicę i zrób dołek.
  2. Dodaj sól, cukier, następnie żółtka, spirytus.
  3. Następnie wlej śmietanę mieszając ją widelcem.
  4. Ciasto wyrabiaj ręką, a następnie ubij starannie drewnianym wałkiem.
  5. Ciasto podziel na 3-4 części i po kolei rozwałkuj jak najcieniej.
  6. Pokrój tak jak na faworki.
  7. Smaż faworki na rozgrzanym oleju.

Faworki smaż na złoty kolor, a po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałaś zrobić faworków, ten prosty przepis na faworki na pewno będzie twoim ulubionym! Smacznego!

 

 

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!