Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Prosty przepis na faworki

print Drukuj
Prosty przepis na faworki

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.0

100 ocen

Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.

składniki
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 4 szt.
  • spirytus lub ocet - 1 łyżka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • gęsta śmietana - 1 mały kubeczek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

sposób przygotowania

A oto prosty przepis na faworki:

  1. Mąkę wsyp na stolnicę i zrób dołek.
  2. Dodaj sól, cukier, następnie żółtka, spirytus.
  3. Następnie wlej śmietanę mieszając ją widelcem.
  4. Ciasto wyrabiaj ręką, a następnie ubij starannie drewnianym wałkiem.
  5. Ciasto podziel na 3-4 części i po kolei rozwałkuj jak najcieniej.
  6. Pokrój tak jak na faworki.
  7. Smaż faworki na rozgrzanym oleju.

Faworki smaż na złoty kolor, a po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałaś zrobić faworków, ten prosty przepis na faworki na pewno będzie twoim ulubionym! Smacznego!

 

 

 

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ogórki kiszone inaczej
Gwiazdka

Ogórki kiszone inaczej

Kiedyś dostałam ogórki a kiszone miałam już zrobione. Postanowiłam żeby było troche odmiany zrobić tak :)
Muffinki z borówkami
Gwiazdka

Muffinki z borówkami

Szybki deser dla niespodziewanych gości :)
Kotleciki zapiekane
Gwiazdka

Kotleciki zapiekane

Przepyszne kotlety zapiekane z sezonowymi wazrywami.
Zrazy nadziewane cukinią
Gwiazdka

Zrazy nadziewane cukinią

Schab zwijamy w przepysznym sosie polecam.
warzywna sałatka zimowa
Gwiazdka

warzywna sałatka zimowa

Zimowa porą brakuje nam warzyw, dlatego warto zrobić zapasy :)
Lasange pyszna w innej wersji
Gwiazdka

Lasange pyszna w innej wersji

Lasange zwinieta w boczku , daje nam wyrazisty smak co sprawia że jest pyszna. Po wyjęciu nie rozpada się :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!