Proste faworki chrusty z piekarnika

Proste faworki chrusty z piekarnika

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Faworki pieczone w piekarniku, mniej kaloryczne, bardziej chrupkie to wspaniały pomysł nie tylko na Tłusty Czwartek. Przepis na faworki przyrządzone w ten sposób nie jest trudny, warto wypróbowac, zawsze będzie zdrowiej :) Polecam faworki z piekarnika!

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany osiemnastki
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 45 gram czyli 3 duże łyżki roztopionego, schłodzonego masła
  • pół łyżeczki wybranego aromatu (ja daję waniliowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Przepis na faworki z piekarnika, bo faworki nie muszą być tylko smażone, jak widac można je upiec :) Dzięki temu będą bardziej chrupiące.

  1. Najpierw trzeba zagnieśc ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło, żółtka, aromat i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  2. Następnie na około godzinę wkładamy do lodówki, po tym czasie cienko rozwałkowujemy i nożem wycinamy faworki i kładziemy na blachę, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni i pieczemy faworki około 10minut. Trzeba zwracać uwagę, zeby nie przypalić!
  4. Po upieczeniu faworki z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

I tak prosto możemy upiec faworki w piekarniku, dzięki temu będą mniej kaloryczne.

Smacznego! :)

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy