Takie faworki są pyszne i chrupiące, troszkę inne od takich tradycyjnych. Polecam:)
Ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka
10 dag mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażenia ( około 2 szklanki )
1. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, mlekiem i mąką pszenną na gładką masę.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
3. Olej rozgrzewamy w garnku, następnie przez lejek wlewamy ciasto tworząc różne formy. Faworki smażymy z obu stron po kilka chwil.
4. Usmażone wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Następnie faworki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Proste faworki chrusty z piekarnika
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu