Faworki w kształcie kokardek

Faworki w kształcie kokardek

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 26

To sprawdzony przepis na domowe faworki, które pokochają nie tylko dzieci, ale również dorośli! Proste faworki idealne na Tłusty Czwartek się polecają :)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany18 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • 1 litr oleju

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na proste faworki na Tłusty Czwartek w moim wykonaniu:

  1. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników około 7 minut. Ubijamy ciasto tłuczkiem z obu stron, zawijamy w pół i od nowa. Ta czynność powinna trwać minimum 5 minut.
  2. Teraz dzielę ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowujemy najcieniej jak potraficie. Wycinamy prostokąty, każdy prostokąt łapiemy palcami na jego środku, zbliżamy palce do siebie wywołując efekt kokardki.
  3. Rozgrzewamy olej do temperatury około 180 stopni. Jeżeli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawałek ciasta. Jeżeli będą się pojawiać charakterystyczne bąbelki i ciasto od razu podniesie się na wierzch oleju tzn, że olej jest już gotowy. Jeżeli ciasto opadnie na dno i nie będzie się od razu podnosić tzn, że olej jest jeszcze za zimny.
  4. Smażymy faworki z obu stron po około 15-20 sekund z obu stron. Wyciągnięte z tłuszczu faworki przekładamy od razu na papierowe ręczniki aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, posypujemy lekko cukrem pudrem.

Proste faworki gotowe, prawda, że ten sprawdzony przepis na faworki jest super? :)

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy