Faworki pieczone

Faworki pieczone

Ocena:

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Znane i lubiane karnawałowe ciastka w wersji dietetycznej

Składniki:

- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu

- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, cukru, soli, żółtek, spirytusu i śmietany wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i schować na pół godziny do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie zagnieść. Po kawałku rozwałkowywać na cienki placek. Nożem ciąć ciasto na paski i następnie robić z nich romby lub prostokąty. Każdy nacinać pośrodku i przekładać końcówkę ciasta przez nacięcie.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze kłaść faworki. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10-15 minut na złoty kolor, uważając żeby się nie spaliły. Upieczone faworki posypać cukrem pudrem.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy