Faworki czyli przepis na chrusty

Faworki czyli przepis na chrusty

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Faworki w Tłusty Czwartek to tzw. mus :) Przepis na faworki, lub też przepis na chrusty :) który ja stosuję jest sprawdzony i zawsze mi faworki wychodzą :) Polecam mój sprawdzony przepis na faworki!

Składniki:

  • łyżka stołowa spirytusu
  • mąka - 30 dkg
  • cukier puder - 5 dkg
  • olej rzepakowy - 1/2 litra
  • żółtka - 4 szt.
  • śmietana - 2 łyżki
  • cukier puder do posypania faworków

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na faworki wygląda tak:

  1. Najpierw ciasto na faworki - do mąki (można ją przesiać) dodajemy śmietanę, cukier, żółtka, spirytus i zagniatamy dokładnie ciasto. Trzeba je napowietrzyć, więc warto pouderzać wałkiem w ciasto w tym celu. Wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Po godzinie wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy, a następnie kroimy na paski długosci tak około 12 cm i szerokości około 3 cm. A żeby nasze faworki miały odpowiedni kształt to nacinamy je wzdłuż przez środek i przez powstały otwór przeciągamy jeden koniec.
  3. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (ja akurat używam oleju rzepakowego, ale można użyć tłuszczu jaki używacie) i smażymy faworki na jasnozłoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
  4. Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy je na papierowych ręcznikach, a następnie ułożone na półmisku posypujemy cukrem pudrem.

Faworki gotowe, można zajadać w Tłusty Czwartek, bo co to za Tłusty Czwartek bez przepisu na faworki? :)

Smacznego!

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy