Wspomnieniowa fasolka po bretońsku

Wspomnieniowa fasolka po bretońsku

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W dzisiejszej kuchni fasolka po bretońsku jest podawana raczej rzadko a przecież jej walory smakowe oraz odżywcze są warte spróbowania.

Składniki:

  • 2 puszki fasoli 
  • 20 dag kiełbasy toruńskiej
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • pieprz,sól,majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolka po bretońsku - etapy przygotowania:
  2. Do garnka wlewam fasolę z puszek i zalewam wodą. Gotuję na małym ogniu. 
  3. Wędlinę i boczek oraz filet z kurczaka kroję w kostkę i przysmażam na patelni. Wrzucam do garnka. 
  4. Cebulę kroję i przysmażam na maśle. 
  5. Wszystko mieszam, doprawiam koncentratem pomidorowym oraz przyprawami i gotuję na małym ogniu ok. 20 minut.
  6. Fasolka po bretońsku gotowa - smacznego!

Autor: Bretonka

Polecamy nasze przepisy