Wspomnieniowa fasolka po bretońsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
18 Ocen
Ilość porcji: 4
Wspomnienie barów mlecznych rodem z PRL nieodłącznie kojarzy mi się z takim daniem, jak fasolka po bretońsku. W dzisiejszej kuchni fasolka po bretońsku jest podawana raczej rzadko a przecież jej walory smakowe oraz odżywcze są warte spróbowania.
Składniki:
- 2 puszki fasoli
- 20 dag kiełbasy toruńskiej
- 30 dag wędzonego boczku
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- pieprz,sól,majeranek
Sposób przygotowania:
- Fasolka po bretońsku - etapy przygotowania:
- Do garnka wlewam fasolę z puszek i zalewam wodą. Gotuję na małym ogniu.
- Wędlinę i boczek oraz filet z kurczaka kroję w kostkę i przysmażam na patelni. Wrzucam do garnka.
- Cebulę kroję i przysmażam na maśle.
- Wszystko mieszam, doprawiam koncentratem pomidorowym oraz przyprawami i gotuję na małym ogniu ok. 20 minut.
- Fasolka po bretońsku gotowa - smacznego!
Autor: Bretonka
Polecamy również
Fasolka po bretońsku.
Podejrzewam że dużo osób już zna tą potrawę ale są też osoby początkujące.Ekspresowa fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku może być szybkim daniem, a to dzięki fasolce konserwowej, bo czas przygotowania jest o połowę kr&oa...Fasolka-fasolka
FasolkaFasolka po bretońsku
Tradycyjna i smaczna fasolka po bretońsku. Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć w zanadrzu, na pewno się prz...Fasolka na szybko z cebulą i parówką.
Gdy nie mamy czasu przygotować czasochłonny obiad, polecam przepis na fasolkę po bretońsku. Robi się fasolkę bardzo szyb...Zobacz więcej przepisów na: