Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Smaczna fasolka po bretońsku

print Drukuj
Smaczna fasolka po bretońsku

Fotolia

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
4.1

19 ocen

Jednodaniowa, smaczna potrawa. Zdrowa i łatwa w przygotowaniu fasolka po bretońsku to jedna z najbardziej popularnych potraw. Czy fasolka po bretońsku ma coś wspólnego z Francją? Nie wiem, ale wiem jedno - uwielbiam fasolkę po bretońsku!

składniki
  • 0,5 kg  fasoli typu Jaś,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
  • majeranek, listek laurowy, 
  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku, jak zrobić:

  1. Dzień wcześniej fasolę namoczyć w wodzie a następnie  ugotować ją. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć w prasce, boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w małe  plasterki.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zesmażyć  boczek i  kiełbasę, dodać trochę  mąki, przemieszać i dodać do cebuli.
  3. Ugotowaną fasolę dodać do pozostałych składników , wszystko zalać wodą, dodać majeranek i listek laurowy.
  4. Gotować ok.20  minut wielokrotnie mieszając.
  5. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem i odrobiną cukru.
  6. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podawana z pieczywem.

Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!