Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Fasolka po bretońsku

print Drukuj
Fasolka po bretońsku

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.5

49 ocen

Tradycyjna i smaczna fasolka po  bretońsku. Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć w zanadrzu, na pewno się przyda.

składniki
  • 1 paczkę fasoli piękny jaś (dużej)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,75 kg kiełbasy (rodzaj to wybór indywidualny) ja dodałam podwawelską
  • 0,35 kg boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 cebule duże
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
sposób przygotowania

Przepis na fasolkę po bretońsku w kilku krokach:

  1. Najpierw fasolę dokładnie myjemy, wlewamy wodę i moczymy ją przez całą noc.
  2. Następnego dnia fasolę gotujemy w wodzie, a kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Kiełbasę i cebulę smażymy na małym ogniu razem z cebulą i dodajemy do fasolki, gdy jest już prawie dogotowana. Wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawy czyli troszkę majeranku, soli i pieprzu.
  4. W 0,5 szklance wody rozrabiamy 1 dużą łyżkę mąki pszennej. Dobrze rozrobioną wlewamy do fasolki aby zagęścić fasolkę. Gotujemy przez 10 minut.

Fasolka po bretońsku gotowa. 

Smacznego!

Ocena:
3.5
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!