Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

print Drukuj
Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.1

98 ocen

Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich ulubionych programów i bardzo lubię próbować przepisy polecane przez niego. Także skojarzenia są proste: fasolka po bretońsku przepis Makłowicz równa się pyszne żarcie :)

składniki
  • 150 g kiełbasy może być śląska lub podwawelska
  • 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
  • 0,5 kg krojonych pomidorów bez skórki w puszce 
  • 1/2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek korzenia selera
  • 0,5 kg fasoli Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g surowego wędzonego boczku 
  • 15 g masła 
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru 
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku przepis pana Makłowicza:

  1. Najlepsza fasolka po bretońsku według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc.
  2. Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Wody pewnie trzeba będzie dolewać, żeby fasola cały czas była przykryta. Z solą trzeba uważać, bo zwykle boczek jest mocno posolony.
  3. Gdy boczek zmięknie, a fasola się już ugotuje odparować trzeba nadmiar wody, jeśli takowy powstanie.
  4. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli, czosnku, pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Wszystko podsmażamy do miękkości.
  5. Dokładamy pokrojoną kiełbasę, na to wszystko koncentrat pomidorowy i wszystko dalej smażymy, aż kiełbasa będzie miękka.
  6. Dolewamy wody, żeby uzyskać gęsty sos.
  7. Następnie łączymy całość z fasolą i dodajemy przyprawy, w tym cukier, jak ktoś lubi. Warto pamiętać o cząbrze, który ma ułatwiać trawienie fasoli.
  8. Fasolkę po bretońsku gotujemy następnie około pół godziny na delikatnym ogniu.
  9. Fasolka po bretońsku Makłowicza gotowa - podajemy z natką pietruszki. Ja nie dodaję masła, ale można dodać.

Smacznego!

Ocena:
4.1
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Cannelloni ze szpinakiem i szynką
Gwiazdka

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)
Ryż zapiekany z jabłkami
Gwiazdka

Ryż zapiekany z jabłkami

Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami czyli wspaniała zapiekanka ryżowa. Idealne danie na sytą i cieplą kolację, szczególnie dla dzieciaków :)
Makaron tagliatelle z brokułami
Gwiazdka

Makaron tagliatelle z brokułami

Szybki i pyszny obiad, oto sprawdzony przepis na makaron wstążki z brokułami, czyli tagliatelle z brokułami. Smaczny i szybki obiad!
Kokosanki dla niemowląt
Gwiazdka

Kokosanki dla niemowląt

Smaczne i zdrowe kokosanki bez cukru i bez białek
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Gwiazdka

Tort z ciasta bananowego bez cukru

Tort przygotowany na roczek, w zdrowej wersji, aby dziecko również mogło posmakować.
Pancakes dla niemowląt
Gwiazdka

Pancakes dla niemowląt

Smaczne i szybkie placuszki na bazie maślanki. Idealne na śniadanie
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!