Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

print Drukuj
Fasolka po bretońsku - przepis R. Makłowicz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.1

104 ocen

Fasolka po bretońsku - przepis według Makłowicza wypróbowany przeze mnie. Robert Makłowicz prowadzi jeden z moich ulubionych programów i bardzo lubię próbować przepisy polecane przez niego. Także skojarzenia są proste: fasolka po bretońsku przepis Makłowicz równa się pyszne żarcie :)

składniki
  • 150 g kiełbasy może być śląska lub podwawelska
  • 30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
  • 0,5 kg krojonych pomidorów bez skórki w puszce
  • 1/2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek korzenia selera
  • 0,5 kg fasoli Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g surowego wędzonego boczku 
  • 15 g masła 
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka cukru 
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
sposób przygotowania

Fasolka po bretońsku przepis pana Makłowicza:

  1. Najlepsza fasolka po bretońsku  według Makłowicza nie jest zbyt skomplikowana, ale warto pamiętać, że żeby nie mieć sensacji żołądkowych trzeba namoczyć w zimnej wodzie fasolę na całą noc.
  2. Na drugi dzień nie wylewamy wody, tylko dodajemy liść laurowy, trochę soli i boczek i wszystko gotujemy. Wody pewnie trzeba będzie dolewać, żeby fasola cały czas była przykryta. Z solą trzeba uważać, bo zwykle boczek jest mocno posolony.
  3. Gdy boczek zmięknie, a fasola się już ugotuje odparować trzeba nadmiar wody, jeśli takowy powstanie.
  4. Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli, czosnku, pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Wszystko podsmażamy do miękkości.
  5. Dokładamy pokrojoną kiełbasę, na to wszystko koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystko dalej smażymy, aż kiełbasa będzie miękka.
  6. Dolewamy wody, żeby uzyskać gęsty sos.
  7. Następnie łączymy całość z fasolą i dodajemy przyprawy, w tym cukier, jak ktoś lubi. Warto pamiętać o cząbrze, który ma ułatwiać trawienie fasoli.
  8. Fasolkę po bretońsku gotujemy następnie około pół godziny na delikatnym ogniu.
  9. Fasolka po bretońsku  Makłowicza gotowa - podajemy z natką pietruszki. Ja nie dodaję masła, ale można dodać.

Smacznego!

Ocena:
4.1
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!