Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Wiem, że czasem nie ma sezonu na truskawki, ale od jakiegoś czasu zawsze można dostać truskawki w sklepach, które są całkiem dobre i świetnie nadają się do tego, żeby zrobić tartę z truskawkami. Tarta z truskawkami jest łatwa w przygotowaniu, krucha i rozpływająca się w ustach. Moja tarta z truskawkami tak właśnie wygląda i smakuje.
Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i smakiem przypomina sernik, ale w swoich składnikach nie ma sera. Dodam, że masa śmietankowa jest bardzo delikatna i pyszna. Polecam, gdy chcemy zaskoczyć gości.
Gdy sezon truskawkowy trwa to warto wypróbować przepis na babeczki truskawkowe. Pyszne babeczki truskawkowe zasmakują każdemu, a przepis na babeczki jest prosty. Smacznego!
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.