Oryginalny dżem z cukinii

Oryginalny dżem z cukinii

Ocena:

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Dżem z cukinii to bardzo wyjątkowy dżem. Nie bardzo wiedziałem co o nim myśleć, ale ciekawość kulinarna nie pozwoliła mi przejść obok niego obojętnie. Spróbowałem i gorąco polecam! Dżem z cukinii to jest to!

Składniki:

  • cukinia - 3 kg
  • cukier - 0,5 - 0,75 kg
  • kwasek cytrynowy - 4 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa lub agrestowa - 2 szt.

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na oryginalny dżem z cukinii:

 

  1. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach  albo pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. Zasypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, przemieszać, przykryć i odstawić na noc.
  3. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny.
  4. Na koniec dodać galaretki, wymieszać i pogotować jeszcze przez chwilę.
  5. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, spasteryzować.

Jeżeli nie obierzesz cukinii ze skórki, zapobiegnie to rozpadnięciu się plasterków. Słodko-kwaśny smak oryginalnego dżemu z cukinii powoduję, że jest to mój ulubiony przysmak ze słoika. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy