Drożdżówki serowo- makowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 35
Domowe drożdżówki mniam! Wspaniałe są, polecam te oto z makiem i serem! Mięciutkie są!
Składniki:
Ciasto:
50 dag maki
4 dag drożdży
250 ml mleka
2 jaja
6 dag margaryny
6 dag cukru
0,5 łyżeczki soli
Mak:
25 dag maku sparzonego i zmielonego
10 dag cukru
1 łyżeczka margaryny
1 białko
Ser:
25 dag sera mielonego
1 żółtko
0,5 budyniu śmietankowego
5 dag rozpuszczonej margaryny
0,5 szkl cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tych drożdzówek zacznijmy od zrobienia ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodajemy 1 szklankę mąki pszennej- mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Nastepnie wbijamy jajka dodajemy margarynę, cukier, sól i reszte mąki. Robimy ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Rozwałkowujemy je i wykrawamy kwadraty o wymiarach 10*10. Na każdy dajemy troszkę maku tak aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić troszkę pustego miejsca na środku. Rogi składamy do środka i na środku dajemy w miejscu zagięcia ciasta troszkę sera. Drożdżówki układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
Masa makowa:
Mak ucieramy z cukrem, margaryną. Białko ubijamy i dodajemy do przygotowanego maku.
Robimy mnasę serową:
Ser miksujemy z żółtkiem, budyniem w proszku, margaryną i cukrem pudrem.