50 dag maki
4 dag drożdży
250 ml mleka
2 jaja
6 dag margaryny
6 dag cukru
0,5 łyżeczki soli
Mak:
25 dag maku sparzonego i zmielonego
10 dag cukru
1 łyżeczka margaryny
1 białko
Ser:
25 dag sera mielonego
1 żółtko
0,5 budyniu śmietankowego
5 dag rozpuszczonej margaryny
0,5 szkl cukru pudru
Przygotowanie tych drożdzówek zacznijmy od zrobienia ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodajemy 1 szklankę mąki pszennej- mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Nastepnie wbijamy jajka dodajemy margarynę, cukier, sól i reszte mąki. Robimy ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Rozwałkowujemy je i wykrawamy kwadraty o wymiarach 10*10. Na każdy dajemy troszkę maku tak aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić troszkę pustego miejsca na środku. Rogi składamy do środka i na środku dajemy w miejscu zagięcia ciasta troszkę sera. Drożdżówki układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
Masa makowa:
Mak ucieramy z cukrem, margaryną. Białko ubijamy i dodajemy do przygotowanego maku.
Robimy mnasę serową:
Ser miksujemy z żółtkiem, budyniem w proszku, margaryną i cukrem pudrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu