Delikatne w smaku i mięciutkie drożdżowe serduszka. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Polecam upiec na podwieczorek.
1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do mąki dodać wyrośniete drożdże, sól, masło i utarte składniki, następnie zagnieść mięciutkie ciasto dolewając w razie potrzeby pozostałe ciepłe mleko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, żeby wyrosło.
3. Z wyrośnietego ciasta uformować wałek, podzielić go na kawałki, każdy kawałek pokrojonego ciasta rozwałkować na cienki podłużny placek. Następnie rozwałkowane placki zwijać w ruloniki. Końcówki ruloników zlepić ze sobą i formować serduszka. Z tego ciasta powinniśmy wykonać około 16 serduszek.
4. Białka lekko roztrzepać, następnie pedzelkiem smarować serduszka i posypywać cukrem trzcinowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Serduszka piec od razu w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu