Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym.

print Drukuj
Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

2 oceny

Delikatne w smaku i mięciutkie drożdżowe serduszka. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Polecam upiec na podwieczorek.

składniki
  • Rozczyn:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 dag masła
  •  
  • Dodatkowo:
  • cukier trzcinowy ( kilka łyżek )
  • 2 białka
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

1. Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszysta masę. Do mąki dodać wyrośniete drożdże, sól, masło i utarte składniki, następnie zagnieść mięciutkie ciasto dolewając w razie potrzeby pozostałe ciepłe mleko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, żeby wyrosło.

3. Z wyrośnietego ciasta uformować wałek, podzielić go na kawałki, każdy kawałek pokrojonego ciasta rozwałkować na cienki podłużny placek. Następnie rozwałkowane placki zwijać w ruloniki. Końcówki ruloników zlepić ze sobą i formować serduszka. Z tego ciasta powinniśmy wykonać około 16 serduszek.

4. Białka lekko roztrzepać, następnie pedzelkiem smarować serduszka i posypywać cukrem trzcinowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Serduszka piec od razu w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!