Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Możemy je podać udekorowane ketchupem. Polecam, bo są bardzo pyszne.
1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce.
2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, dodać mięso i jeszcze chwilę przesmażyć, następnie dodać pomidory i całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.
4. Na koniec sos dodać kukurydzę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą kebab-gyros, papryką i suszonymi ziołami. Sos wystudzić.
5. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodać sól, jajka, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.
6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 12 cm. Na każdy krążek nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi formując łódeczki.
8. Tak przygotowane łódeczki układać na blaszkach posmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną (zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) .
9. Od razu piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać i smacznego.
Łódeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu