Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

print Drukuj
Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Możemy je podać udekorowane ketchupem. Polecam, bo są bardzo pyszne.

składniki
  • Ciasto:
  • 3 i pół szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 25 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • pół puszki kukurydzy
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa kebab-gyros według uznania
  • papryka mielona słodka do smaku
  • oregano suszone wdług uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • Dodatkowo;
  • masło do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce.

2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, dodać mięso i jeszcze chwilę przesmażyć, następnie dodać pomidory i całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.

4. Na koniec sos dodać kukurydzę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą kebab-gyros, papryką i suszonymi ziołami. Sos wystudzić.

5. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodać sól, jajka, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.

6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.

7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 12 cm. Na każdy krążek nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi formując łódeczki.

8. Tak przygotowane łódeczki układać na blaszkach posmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną (zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) .

9. Od razu piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!