Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Możemy je podać udekorowane ketchupem. Polecam, bo są bardzo pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 i pół szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 25 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • pół puszki kukurydzy
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa kebab-gyros według uznania
  • papryka mielona słodka do smaku
  • oregano suszone wdług uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • Dodatkowo;
  • masło do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce.

2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę.

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, dodać mięso i jeszcze chwilę przesmażyć, następnie dodać pomidory i całość dusić do miękkości i zgęstnienia sosu.

4. Na koniec sos dodać kukurydzę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą kebab-gyros, papryką i suszonymi ziołami. Sos wystudzić.

5. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodać sól, jajka, olej, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto.

6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.

7. Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać krążki o średnicy 12 cm. Na każdy krążek nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi formując łódeczki.

8. Tak przygotowane łódeczki układać na blaszkach posmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną (zachować odstępy ponieważ znacznie urosną ) .

9. Od razu piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

drozdzowe-lodeczki-nadziewane-miesem

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

Takie drożdżowe łódeczki możemy przygotować na obiad, ponieważ są bardzo syte. Możemy je podać udekorowane ketchu...
lodeczki-z-nadzieniem-miesno-warzywnym

Łódeczki z nadzieniem mięsno-warzywnym

Łódeczki z ciasta drożdzowego faszerowne pysznym farszem warzywnym ,podane na ciepło z dodatkiem ketchupu lub sos...

Zobacz więcej przepisów na:

Drożdżowe łódeczki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy