Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Maślane bułeczki z rodzynkami.

print Drukuj
Maślane bułeczki z rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

2 oceny

Te bułeczki są niezwykle mięciutkie, słodkie i pyszne. Polecam na podwieczorek.

składniki

Ciasto na bułeczki:

2 dag drożdży

2 łyżki cukru

2 szklanki mąki pszennej

10 dag rodzynek

5 dag stopionego masła

1 jajko

szczypta soli

pół szklanki ciepłego mleka

 

Dodatkowe składniki:

łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek

sposób przygotowania

1. Najpierw należy drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, połową ciepłego mleka, dodać jajko, sól, rodzynki, mąkę i masło. Następnie zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko.

2. Tak przygotowane ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby nam podrosło.

3. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na około pół godziny w ciepłym miejscu do lekkiego podrośnięcia.

4. Przed pieczeniem bułeczki posmarować stopionym masłem, następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone podawać i smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!