Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

print Drukuj
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 24
Ocena:
0.0

0 ocen

Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę to polecam o to takie ślimaczki, które właśnie są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.

składniki

Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki pszennej

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

2 płaskie łyżeczki cukru

 

Obłożenie:

30 dag sera żółtego

10 dag koncentratu pomidorowego

pół puszki kukurydzy

czubryca biała według uznania

zioła ( ulubione )

zioła prowansalskie według uznania

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

2. Formowanie: Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.

3. Następnie ciasta zwinąć w rulony i pokroić plastry.

4. Tak przygotowane roladki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.

5. Następnie roladki piec do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania.

6. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 24
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!