Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

print Drukuj
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 24
Ocena:
0.0

0 ocen

Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę to polecam o to takie ślimaczki, które właśnie są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.

składniki

Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki pszennej

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

2 płaskie łyżeczki cukru

 

Obłożenie:

30 dag sera żółtego

10 dag koncentratu pomidorowego

pół puszki kukurydzy

czubryca biała według uznania

zioła ( ulubione )

zioła prowansalskie według uznania

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

2. Formowanie: Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.

3. Następnie ciasta zwinąć w rulony i pokroić plastry.

4. Tak przygotowane roladki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.

5. Następnie roladki piec do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania.

6. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 24
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!