Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę to polecam o to takie ślimaczki, które właśnie są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
Obłożenie:
30 dag sera żółtego
10 dag koncentratu pomidorowego
pół puszki kukurydzy
czubryca biała według uznania
zioła ( ulubione )
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
2. Formowanie: Wyrośnięte ciasto należy podzielić na dwie równe części, następnie każdą część wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Następnie ciasta zwinąć w rulony i pokroić plastry.
4. Tak przygotowane roladki należy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.
5. Następnie roladki piec do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania.
6. Życzę smacznego.
Bułeczki z farszem ziemniaczanym
Bułki drożdżowe z truskawką i porzeczką
Maślane bułeczki z rodzynkami.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu