Bułeczki z farszem ziemniaczanym

Bułeczki z farszem ziemniaczanym

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 22

Te drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich stanowią super pomysł na przegrychę. Dość często je przygotowuję i są naprawdę super.

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg mąki
1/2 kostki swiezych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
100 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Farsz:

1 kg ziemniaków
250 g białego sera
2 cebule
2-3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 jajko
garść kminku

Sposób przygotowania:

Do miseczki wlac ciepłe mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże, dokladnie wymieszac za pomocą łyżeczki, odstawic na okolo 10 minut do jego wyrośnięcia.

Na stolnicę wsypac mąkę, sól, pieprz, rozpuszczone maselko,pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrobic gładkie i elastyczne ciasto, odstawic na 50 minut.

Ziemniaki obrac, ugotowac wraz ze szczyptą soli. Gdy będą już miękkie to nalezy je odcedzic, podusic. Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę. Do ciepłych ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę, odstawiamy na minimum 20 minut. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy biały ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto walkujemy, wykrawamy kołka, nakładamy do każdego po łyżce farszu. Zwijamy w kulke.Uformowane kulki układamy łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy