Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Bułeczki z farszem ziemniaczanym

print Drukuj
Bułeczki z farszem ziemniaczanym

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 22
Ocena:
0.0

0 ocen

Te drożdżowe bułeczki z farszem jak do pierogów ruskich stanowią super pomysł na przegrychę. Dość często je przygotowuję i są naprawdę super.

składniki

Ciasto:

1/2 kg mąki
1/2 kostki swiezych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
100 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Farsz:

1 kg ziemniaków
250 g białego sera
2 cebule
2-3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 jajko
garść kminku

sposób przygotowania

Do miseczki wlac ciepłe mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże, dokladnie wymieszac za pomocą łyżeczki, odstawic na okolo 10 minut do jego wyrośnięcia.

Na stolnicę wsypac mąkę, sól, pieprz, rozpuszczone maselko,pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrobic gładkie i elastyczne ciasto, odstawic na 50 minut.

Ziemniaki obrac, ugotowac wraz ze szczyptą soli. Gdy będą już miękkie to nalezy je odcedzic, podusic. Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę. Do ciepłych ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę, odstawiamy na minimum 20 minut. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy biały ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto walkujemy, wykrawamy kołka, nakładamy do każdego po łyżce farszu. Zwijamy w kulke.Uformowane kulki układamy łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi: ziemniaki
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 22
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!