1/2 kostki swiezych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
100 g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Farsz:
1 kg ziemniaków
250 g białego sera
2 cebule
2-3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
1 jajko
garść kminku
Do miseczki wlac ciepłe mleko, cukier oraz rozkruszone drożdże, dokladnie wymieszac za pomocą łyżeczki, odstawic na okolo 10 minut do jego wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypac mąkę, sól, pieprz, rozpuszczone maselko,pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Wyrobic gładkie i elastyczne ciasto, odstawic na 50 minut.
Ziemniaki obrac, ugotowac wraz ze szczyptą soli. Gdy będą już miękkie to nalezy je odcedzic, podusic. Na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę. Do ciepłych ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę, odstawiamy na minimum 20 minut. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy biały ser, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto walkujemy, wykrawamy kołka, nakładamy do każdego po łyżce farszu. Zwijamy w kulke.Uformowane kulki układamy łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.
Bułki drożdżowe z truskawką i porzeczką
Maślane bułeczki z rodzynkami.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu