Dorada z figami i rozmarynem
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 2
Pyszna smażona dorada o chrupiącej skórce oraz chudym, białym i delikatnym mięsie z rozmarynem i figą
Składniki:
Dorada 2 sztuki
liście laurowe 3 sztuki
rozmaryn świeży 3 gałązki
cytryna 1 sztuka
figi 5 szt
przyprawa do ryb 3 łyżeczki
oliwa z oliwek do smażenia
cebula 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- świeżą doradę oczyścić z łusek, umyć i wypatroszyć
- cebulę obrać i pokroić w pióra
- posypać przyprawą do ryb,skropić sokiem z cytryny
- na rybę położyć plastry cytryny ,liść laurowy, oraz plastry cebuli, odstawić na 3 godz.
- figi świeże obrać ze skórki i wraz z rozmarynem nafaszerować rybę
- smażyć na rozgrzanej oliwie podawać na ciepło skropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.