Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pszenny chleb na maślance.

print Drukuj
Pszenny chleb na maślance.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

2 oceny

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, dlatego często piekę różne bułki i chleby. Ten chleb na maślance piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszedł mi niezwykle pyszny i delikatny w smaku. Polecam poświęcić trochę czasu i upiec na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)

składniki

Ciasto na chleb:

1 szklanka maślanki

3 szklanki mąki pszennej

5 dag drożdży

2 płaskie łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki masła

 

dodatkowo:

masło do posmarowania foremki

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Maślankę w szklance włożyć na chwilę do miski z ciepłą wodą, żeby się trochę ociepliła.

2. Następnie przelać ją do suchej miski, dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki, dokładnie rozetrzeć, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

3. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mąkę, sól i masło, następnie zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ponownie zostawić w ciepłym miejscu na około 45 minut.

4. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i wyłożyć go do formy o wymiarach  około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, żeby trochę podrósł.

5. Po tym czasie piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni.

6. Upieczony wystudzić, kroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!