Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

chlebek wiedeński

print Drukuj
chlebek wiedeński

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

mmm :) swój chlebek to jest cos:) a jaką frajdę sprawia jego wyrabianie. :)
zapach się niesie po całym domu. własny chlebek najlepszy :) a znika jeszcze szybciej niż ten ze sklepu :) czy z piekarni:)

składniki

zaczyn:
120 g ciepłej wody
120g ciepłego mleka
20g świeżych drożdzy
1 łyżeczka cukru
160g mąki pszennej

ciasto:
zaczyn z w/w przepisu
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki stopionego masła

dodatkowo :1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka i kilka lyżek maku do posypania.

sposób przygotowania

zaczyn:
drożdże rozpuszcza,u w wodzie i mleku a następnie dodajemy mąkę oraz cukier. całośc musimy dobrze wymieszać i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do niej sól i wlewamy wyrośnięty zaczyn. wszystko dobrze należy wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdzowego lub ręcznie. dodajemy pod koniec stopione masło. wyrabiamy do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. ciasto przełożyć do miski opruszonej mąką i przykrywamy ściereczką na ok. 2 godzinki. do podwojenia objętości. po tym czasie wyrabiamy rękami na kszałt owalny. w bochenek. Bochenek umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. odkładamy znowu w ciepłe miejsce. na ok. 1.5 godziny. do napuszenia.
przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. robimy kilka nacięć po skosie.
pieczemy przez 10min w temp. 220 stopni. a następnie zmniejszamy do 190 stopni. i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. gotowy chlebek odkladamy na kratce do ostygnięcia.

jeśli chcemy aby skórka była chrupiąca nalezy włożyć naczynie z gorącą wodą podczas pieczenia.

Tagi: Chleb
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!