chlebek wiedeński


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 10
mmm :) swój chlebek to jest cos:) a jaką frajdę sprawia jego wyrabianie. :)
zapach się niesie po całym domu. własny chlebek najlepszy :) a znika jeszcze szybciej niż ten ze sklepu :) czy z piekarni:)
Składniki:
zaczyn:
120 g ciepłej wody
120g ciepłego mleka
20g świeżych drożdzy
1 łyżeczka cukru
160g mąki pszennej
ciasto:
zaczyn z w/w przepisu
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki stopionego masła
dodatkowo :1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka i kilka lyżek maku do posypania.
Sposób przygotowania:
zaczyn:
drożdże rozpuszcza,u w wodzie i mleku a następnie dodajemy mąkę oraz cukier. całośc musimy dobrze wymieszać i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do niej sól i wlewamy wyrośnięty zaczyn. wszystko dobrze należy wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdzowego lub ręcznie. dodajemy pod koniec stopione masło. wyrabiamy do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. ciasto przełożyć do miski opruszonej mąką i przykrywamy ściereczką na ok. 2 godzinki. do podwojenia objętości. po tym czasie wyrabiamy rękami na kszałt owalny. w bochenek. Bochenek umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. odkładamy znowu w ciepłe miejsce. na ok. 1.5 godziny. do napuszenia.
przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. robimy kilka nacięć po skosie.
pieczemy przez 10min w temp. 220 stopni. a następnie zmniejszamy do 190 stopni. i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. gotowy chlebek odkladamy na kratce do ostygnięcia.
jeśli chcemy aby skórka była chrupiąca nalezy włożyć naczynie z gorącą wodą podczas pieczenia.
# Tagi:
Autor: Alcia0405
Polecamy również

Miodowy chlebek.
Taki chlebek jest bardzo pyszny. Polecam upiec:)
Chleb graham z płatkami owsianymi
Domowe pieczywo jest najlepsze. Pięknie pachnie podczas pieczenia i pysznie smakuje. Polecam taki chleb na śniadanie lub...
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Pyszny pachnący ziołami chlebek,upiekłam na kolację i bardzo nam smakował. Polecam, a będzie Wam smakował.
Paprykowy chlebek.
Ten chlebek jest pyszny, taki lekko pikantny. Polecam przepis.
chlebek wiedeński
mmm :) swój chlebek to jest cos:) a jaką frajdę sprawia jego wyrabianie. :) zapach się niesie po całym domu. włas...Zobacz więcej przepisów na:
Domowy chleb

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.