zapach się niesie po całym domu. własny chlebek najlepszy :) a znika jeszcze szybciej niż ten ze sklepu :) czy z piekarni:)
zaczyn:
120 g ciepłej wody
120g ciepłego mleka
20g świeżych drożdzy
1 łyżeczka cukru
160g mąki pszennej
ciasto:
zaczyn z w/w przepisu
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki stopionego masła
dodatkowo :1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka i kilka lyżek maku do posypania.
zaczyn:
drożdże rozpuszcza,u w wodzie i mleku a następnie dodajemy mąkę oraz cukier. całośc musimy dobrze wymieszać i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do niej sól i wlewamy wyrośnięty zaczyn. wszystko dobrze należy wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdzowego lub ręcznie. dodajemy pod koniec stopione masło. wyrabiamy do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta. ciasto przełożyć do miski opruszonej mąką i przykrywamy ściereczką na ok. 2 godzinki. do podwojenia objętości. po tym czasie wyrabiamy rękami na kszałt owalny. w bochenek. Bochenek umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. odkładamy znowu w ciepłe miejsce. na ok. 1.5 godziny. do napuszenia.
przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem. robimy kilka nacięć po skosie.
pieczemy przez 10min w temp. 220 stopni. a następnie zmniejszamy do 190 stopni. i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. gotowy chlebek odkladamy na kratce do ostygnięcia.
jeśli chcemy aby skórka była chrupiąca nalezy włożyć naczynie z gorącą wodą podczas pieczenia.
Chleb graham z płatkami owsianymi
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu