Chlebek serowy.

Chlebek serowy.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Bardzo pyszny chlebek. Idealny na śniadanie lub kolację. Polecam przepis.

Składniki:

Składniki na ciasto:

5 dag drożdży

około półtorej szklanki ciepłego mleka

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki cukru

półtorej łyżeczki soli

pół łyżeczki suszonego oregano

pół łyżeczki suszonej bazylii

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

10 dag sera żółtego

3 łyżki oleju

 

Dodatkowe składniki:

otręby pszenne do posypania formy

olej do posmarowania formy

mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

2. W tym czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Do mąki dodajemy olej, sól, zioła, starty ser, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do przygotowanej blaszki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.

5. Chlebek ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

6. Tak przygotowany chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.

7. Upieczony chlebek studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy