Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Wołowe kostki rosołowe

print Drukuj
Wołowe kostki rosołowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 60
Ocena:
4.5

6 ocen

Domowej roboty wołowe kostki rosołowe wzmacniają smak zupy nie zawierając w swoim składzie żadnych syntetycznych wzmacniaczy smaku. Równocześnie należy pamiętać że wołowe kostki rosołowe zawierają sporą ilość soli, a zatem i sodu, który należy ograniczać w naszych jadłospisach. Zastosowana w wołowych kostkach rosołowych sól morska zawiera jednak mniej sodu, niż sól kuchenna stosowana w kupnych kostkach rosołowych.

składniki
  • Mięso wołowe 350g
  • Mięso z podudzi kurczaka 350g
  • Marchew ok. 200g
  • Seler ok. 100g
  • Pietruszka (korze) ok. 100g
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól morska 200g
  • Woda/ wino białe 150g
  • Liście laurowe 3 sztuki
  • Ziele angielskie 5 ziaren
  • Kolendra 10 ziaren
  • Pieprz czarny 10 ziaren
  • Lubczyk świeży garść  
  • Natka pietruszki pęczek
sposób przygotowania

A teraz  przepis na domowe i zdrowe wołowe kostki rosołowe:

 

  1. Mięso umyć i oczyścić następnie surowe dwukrotnie zmielić w maszynce.
  2. Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem.
  4. Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem na pył.
  5. Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem.
  6. Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i gotować pilnując żeby nie przypalić przez ok. 40 -50 minut
  7. Zmiksować całość blenderem i przechodzimy do formowania kostek (można również pominąć formowanie i krojenie kostek i przechowywać pastę w słoiczku)
  8. Połowę pasty należy umieścić na kawałku papieru do pieczenia, a następnie uformować długi rulon.
  9. Ciasno zawinąć w papier, spłaszczając boki. Z pozostałą pastą należy zrobić to samo.
  10. Odłożyć do lodówki do stężenia. Kiedy pasta stężeje, odwinąć, pokroić w kostki  o grubości ok. 1 cm.
  11. Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru

w ten sposób zrobione kostki zawsze będą bardziej miękkie od "kupnych", Przechowywać w lodówce. 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!