Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli

print Drukuj
Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 40
Ocena:
5.0

3 oceny

Drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli bez obaw mogą stosować osoby na diecie niskosodowej - przede wszystkim osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek oraz z marskością wątroby. Duża ilość warzyw, przypraw i mięsa powoduję, że drobiowe kostki rosołowe o niskiej zawartości soli skutecznie wzmacniają smak zupy :)

składniki
  •  Mięso drobiowe 300 g
  • Marchew 1 średnia sztuka
  • Pietruszka 1 średnia sztuka
  • Korzeń selera 1/2 sztuki
  • Cebula (mała) 1 sztuka
  • Liscie laurowe 3-4 sztuki
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Pieprz czarny 10 ziaren
  • Oregano 2 łyżeczki
  • Lubczyk 2 łyżeczki
  • Kurkuma 2 łyżeczki
  • Sól 1 łyżka
  • Skrobia kukurydziana 1 łyżka
sposób przygotowania

Oto przepis na drobiowe kostki rosołowe

 

  1. Mięso umyć, a następnie zmielić na gładką pastę, a warzywa na przecier - ani mięsa ani warzyw nie należy gotować przed miksowaniem
  2. Przyprawy zmielić, np. w młynku do kawy.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając nieco białego wina lub odrobinę wody (pomiń, jeśli pasta jest jest zbyt rzadka)
  4. Następnie należy taką pastę gotować na średnim ogniu przez 20 - 30 minut.
  5. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  6. powtórnie zmiksować przy pomocy blendera
  7. Połowę pasty umieścić na kawałku papieru do pieczenia i uformować z niego długi rulon
  8. Papier ciasno zwinąć w papier, spłaszczając boki - to samo należy wykonać z pozostałą pastą.
  9. Odłożyć do lodówki do stężenia
  10. Kiedy pasta stężeje, odwinąć i pokroić w kostki o grubości ok. 1 cm.
  11. Każdą kostkę zawinąć w osobny kawałek papieru

 

Pasta z tak niewielka ilością soli będzie trwała co najwyżej 3 - 4 dni, dlatego najlepiej od razu ją zamrozić.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!