Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Smerfne ciasto - SMERFETKA

print Drukuj
Smerfne ciasto - SMERFETKA

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

To ciasto rozpływa się w ustach, smakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom :)

składniki

Biszkopt:
4 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa niebieska:
2 śmietany 30% (O,5l)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru
1 barwnik niebieski

Warstwa biała (czapeczki):
3 serki homogenizowane waniliowe
3 łyżeczki żelatyny

Wodo do nasączenia:
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1 cytryna
1 olejek rumowy
1 kieliszek wody

Dodatkowo:
3 niebieskie galaretki

sposób przygotowania

1.
Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o standardowych wymiarach) piec około 30 minut w piekarniku na 150 stopni.
2.
Warstwa niebieska. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski dodajemy cukier puder ubijamy na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodajemy stopniowo żelatynę i miksujemy mikserem na wolnych obrotach, na koniec dodajemy niebieski barwnik.
3.
Woda do nasączenia. 1 szklankę wody, 3 łyżki cukru i skórkę z cytryny zagotować, ostudzić. Następnie dodać olejek rumowy, kieliszek wódki i wyciśnięty sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
4.
Warstwa biała. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, przestudzić dodać do serków, dobrze wymieszać mikserem.
5.
Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy wodą, przekładamy niebieską bitą śmietaną.
6.
Białą masę wkładamy do szprycy lub za pomocą łyżki robimy na niebieskiej warstwie białe czapeczki. Odstawiamy do lodówki.
7.
3 galaretki niebieskie rozrabiamy w 4 szklankach wrzącej wody, studzimy.Gdy galaretka tężeje zalać ciasto. Smacznego:)))

Tagi: Desery, Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!