4 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa niebieska:
2 śmietany 30% (O,5l)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru
1 barwnik niebieski
Warstwa biała (czapeczki):
3 serki homogenizowane waniliowe
3 łyżeczki żelatyny
Wodo do nasączenia:
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
1 cytryna
1 olejek rumowy
1 kieliszek wody
Dodatkowo:
3 niebieskie galaretki
1.
Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o standardowych wymiarach) piec około 30 minut w piekarniku na 150 stopni.
2.
Warstwa niebieska. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski dodajemy cukier puder ubijamy na szybkich obrotach, później obroty miksera zmniejszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Gdy śmietana jest już dobrze ubita dodajemy stopniowo żelatynę i miksujemy mikserem na wolnych obrotach, na koniec dodajemy niebieski barwnik.
3.
Woda do nasączenia. 1 szklankę wody, 3 łyżki cukru i skórkę z cytryny zagotować, ostudzić. Następnie dodać olejek rumowy, kieliszek wódki i wyciśnięty sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
4.
Warstwa biała. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, przestudzić dodać do serków, dobrze wymieszać mikserem.
5.
Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy wodą, przekładamy niebieską bitą śmietaną.
6.
Białą masę wkładamy do szprycy lub za pomocą łyżki robimy na niebieskiej warstwie białe czapeczki. Odstawiamy do lodówki.
7.
3 galaretki niebieskie rozrabiamy w 4 szklankach wrzącej wody, studzimy.Gdy galaretka tężeje zalać ciasto. Smacznego:)))
Budyń truskawkowy na mleku owsianym
Jogurtowy z borówkami i bezami deser
Jabłka z rodzynkami i dodatkiem czekolady
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu