Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami.

Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Bardzo zdrowa kasza jaglana, która smakuje w każdej postaci, a zwłaszcza na słodko jako pyszny deser. Przyprawiona aromatycznymi przyprawami czyli cynamonem i kardamonem smakuje wspaniale z miodem, jabłkami i rodzynkami. Polecam przepis na deser z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki rodzynek
  • cynamon mielony według uznania
  • miód prawdziwy do smaku
  • szczypta mielonego kardamonu
  • składniki na 2 porcje

Sposób przygotowania:

Przepis na deser z kaszy jaglanej:

  1. Kaszę wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć na sicie, następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu. (Kaszę należy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła).
  2. Jabłka obrać, umyć,dokładnie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Do gorącej kaszy dać starte jabłka, rodzynki, kardamon, cynamon i miód, dokładnie i delikatnie wymieszać. Kaszę przykryć pokrywką na kilka chwil.

Można gorący deser z kaszy jaglanej podawać.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy