Crème brûlée- najlepszy!

Crème brûlée- najlepszy!

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Moim zdaniem najlepiej smakuje odpowiednio długo schłodzony w lodówce, z mocno skarmelizowanym wierzchem, do którego użyłam cukru trzcinowego.

Składniki:

500 ml śmietanki kremówki
80 g cukru
16 g cukru waniliowego
ziarenka prawdziwej wanilii
5 żółtek

6 małych łyżeczek cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Śmietankę kremówkę gotowac na małym ogniu wraz z cukrami oraz ziarenkami z laski wanilii. Mieszac aż cukier się całkiem rozpuści lecz nalezy pilnowac aby nie doszło do zagotowania.

Nastepnie zółtka wbijamy do naczynia, wlewamy dwie łyżki gorącej śmietanki, mieszamy za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodajemy po troszkę reszty śmietanki, cały czas mieszamy.Masa powinna być bardzo płynna.Piekarnik nastawiamy na 120 stopni. Do kokilek lub ewentualnie foremek do tartaletek nalewamy śmietankę. Piec przez około 45-50 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po małej łyżeczce cukru trzcinowego i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika. Gotowe!

# Tagi:

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy