80 g cukru
16 g cukru waniliowego
ziarenka prawdziwej wanilii
5 żółtek
6 małych łyżeczek cukru trzcinowego
Śmietankę kremówkę gotowac na małym ogniu wraz z cukrami oraz ziarenkami z laski wanilii. Mieszac aż cukier się całkiem rozpuści lecz nalezy pilnowac aby nie doszło do zagotowania.
Nastepnie zółtka wbijamy do naczynia, wlewamy dwie łyżki gorącej śmietanki, mieszamy za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodajemy po troszkę reszty śmietanki, cały czas mieszamy.Masa powinna być bardzo płynna.Piekarnik nastawiamy na 120 stopni. Do kokilek lub ewentualnie foremek do tartaletek nalewamy śmietankę. Piec przez około 45-50 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po małej łyżeczce cukru trzcinowego i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika. Gotowe!
Budyń truskawkowy na mleku owsianym
Jogurtowy z borówkami i bezami deser
Jabłka z rodzynkami i dodatkiem czekolady
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu