Ciasteczka ,,Słoneczka''

Ciasteczka ,,Słoneczka''

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 40

Bardzo kruche i bardzo delikatne.Są tak pyszne,że nie można im się oprzeć.Pomimo,że są proste w wykonaniu to jest z nimi trochę pracy.Są też bardzo podzielne ponieważ wychodzi około 43 sztuki.Ciasteczka im dłużej postoją tym bardziej zmiękną.

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

50 dag mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

 

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka

4 łyżki cukru

25 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe

 

Dodatkowo;

mąka pszenna do posypania stolnicy

10 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

1.Z podanych składników zagnieść ciasto,uformować kulę i włożyć do lodówki na około 60 minut.Po tym czasie ciasto cienko wałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką ciasteczka.

2.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.

3.Połowę mleka zagotować z cukrem,w drugiej połowie rozpuścić budynie.Budynie wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie wystudzić.

4.Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać budyń i dokładnie utrzeć.

5.Masą przekładać ciasteczka,smarować również boki i obtaczać w wiórkach kokosowych.Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy