Bardzo kruche i bardzo delikatne.Są tak pyszne,że nie można im się oprzeć.Pomimo,że są proste w wykonaniu to jest z nimi trochę pracy.Są też bardzo podzielne ponieważ wychodzi około 43 sztuki.Ciasteczka im dłużej postoją tym bardziej zmiękną.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
Dodatkowo;
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag wiórek kokosowych
1.Z podanych składników zagnieść ciasto,uformować kulę i włożyć do lodówki na około 60 minut.Po tym czasie ciasto cienko wałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką ciasteczka.
2.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
3.Połowę mleka zagotować z cukrem,w drugiej połowie rozpuścić budynie.Budynie wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie wystudzić.
4.Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać budyń i dokładnie utrzeć.
5.Masą przekładać ciasteczka,smarować również boki i obtaczać w wiórkach kokosowych.Smacznego.
Budyń truskawkowy na mleku owsianym
Jogurtowy z borówkami i bezami deser
Jabłka z rodzynkami i dodatkiem czekolady
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu