Budyń z frużeliną wiśniową.

Budyń z frużeliną wiśniową.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Polecam pyszny i bardzo prosty deser. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu. Polecam ten pyszny przepis.

Składniki:

Składniki na budyń:

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

cukier do smaku

 

Składniki na frużelinę:

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

2 szklanki wiśni

3 łyżki cukru brązowego

 

Dodatkowy składnik:

4 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Budyń: W połowie mleka należy rozpuścić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie wlać rozpuszczony budyń i chwilę gotować do zgęstnienia cały czas mieszając.

2. Frużelina: Wiśnie należy umyć i osuszyć, następnie wydrylować. Do kubka odlać powstały sok i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka i zagotować, wlać sok z mąką i zagotować dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).

3. Podanie: Do wysokich szklanek nałożyć na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość udekorować startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny.

5. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy